De verschillende typen kluizen; brandwerend en inbraakwerend

De verschillende typen kluizen; brandwerend en inbraakwerend

De verschillende typen kluizen; brandwerend en inbraakwerend

Een kluis kopen is in principe zo gedaan, maar je moet wel rekening houden met een aantal elementen die bepalen welke kluis bij je past. Kluizen zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Dus voordat je een kluis koopt is het goed om je in te lezen en een aantal vragen te beantwoorden om te kijken welke kluis bij jouw wensen past. Waar ga je de kluis plaatsen, wat wil je in de kluis opbergen, welk slot wil je op de kluis hebben en waartegen wil je je eigendommen beschermen. 

In deze blog kijken we naar drie verschillende soorten kluizen:

  • Brandwerende kluizen
  • Inbraakwerende kluizen
  • Brand- en inbraakwerende kluizen

Brandwerende kluis

Brandwerende kluizen zijn kluizen die de inhoud beschermen tegen brandschade gedurende een bepaalde tijd bij een bepaalde temperatuur. Een brandwerende kluis is ontworpen om de inhoud gedurende 30, 60, 90 of 120 minuten te beschermen tegen brandschade. Hieronder valt schade door temperatuur, vocht (bluswater) en puin. De genoemde tijden geven aan voor hoeveel minuten de brandwerende kluis weerstand moet bieden totdat een te hoge temperatuur (afhankelijk van de inhoud) of vochtigheid bereikt wordt. Op basis van deze criteria krijgt de kluis een normering. Wil je meer lezen over de normering en testen? Bekijk dan onze pagina over brandwerende kluizen.    

Inbraakwerende kluis

Onze inbraakwerende kluizen zijn speciaal ontworpen voor aanvallen van buitenaf. Hoeveel weerstand een kluis biedt wordt bepaald door diverse factoren, zoals metaaldikte, soort slot, het aantal sloten en het aantal vergrendelpunten. Inbraakwerende kluizen krijgen een indicatie waardeberging. Dit geeft aan hoeveel contant geld of kostbaarheden de verzekering dekt wanneer dit in je kluis is opgeborgen. 

Om de Europese certificering aan een inbraakwerende kluis mee te geven worden deze getest door een onafhankelijk instituut volgens de norm EN 1143-1. Voor deze normering wordt er rekening gehouden met tijd en gereedschap. Wil je meer weten over hoe deze indicatie waardeberging tot stand komt? Lees dan onze pagina over inbraakwerende kluizen

Kluis kopen, brandwerend en inbraakwerend

Naast dat er kluizen zijn die beschermen tegen brand of inbraak, zijn er ook kluizen die beschermen tegen beide. Deze dubbel gecertificeerde kluizen bieden bescherming tegen zowel diefstal als brandgevaar. Met een kluis die tegen beide gevaren beschermt minimaliseer je het risico op beschadiging of diefstal van kostbare eigendommen.

In onze webshop vind je een uitgebreid aanbod aan privékluizen en muurkluizen met diverse modellen die brandwerend, inbraakwerend of beide zijn.